instagram video animatie
Datum: 1 mei 2019

De kracht van Animatie Video op Instagram

Instagram is hét platform voor visuele content. Per dag worden om en nabij de 100 miljoen foto’s, illustraties en video’s gedeeld. Niet zo gek dus dat 25 miljoen bedrijven een account hebben op Instagram. Wij geven je 8 redenen waarom Instagram een belangrijke plaats in neemt binnen hun marketingstrategie en hoe animatie video daarin een merk kan versterken. 

1. Instagram heeft 1 miljard mensen gebruikers

Het platform heeft inmiddels 1 miljard users, waarvan er dagelijks zo’n 500 miljoen terugkeren. In Nederland telt Instagram meer dan 2 miljoen gebruikers. 80% van hen volgt een bedrijf of merk. Het is dan ook niet zo gek dat merken influencers maar wat graag omarmen. Denk bijvoorbeeld aan Google  en T-mobile die illustratoren met veel volgers inzetten om hun campagnes kracht bij te zetten. Wist je dat een ei het beeld is met de meeste likes?

2. Het merendeel van de gebruikers is jonger dan 30 jaar

59% van de gebruikers is tussen de 18 en 29 jaar. Daarmee is Instagram – naast Snapchat – het platform voor de jonge generatie. Met een verdeling van 39% vrouw en 30% man. Instagram is het platform waar je heel gericht een jonge doelgroep kunt aanspreken. Het maakte Kylie Jenner de jongste miljardair ooit, volgens Forbes. Over marketingkracht gesproken.

3. Animatie video de perfecte ‘eyecatcher’ op Instagram

Maar hoe val je nu op tussen al die miljoenen foto’s en video’s die dagelijks worden gepost. Wees creatief en onderscheidend. Bedenk een slimme invalshoek of verzin een unieke actie rondom je merk of product. En hanteer een vorm die daar op aansluit. Een korte animatie video van maximaal 10 seconden geeft bijvoorbeeld enorm veel attentiewaarde in een tijdlijn. Volgens het onderzoeksrapport van Hubspot & Mention genereert een video hetzelfde bereik als twee statische foto’s. Zo ontvangt een foto gemiddeld nog geen 70 reacties per bericht, tegenover 150 reacties bij een video. Het maken van hoogwaardige video content is dan ook een strategisch slimme keuze.

4. Instagram video’s zijn een grote troef vanuit marketingoogpunt

53,4% van de marketeers geeft aan dat Instagram-video belangrijk is binnen hun content marketingstrategie. Door de hoge respons is video een ideale tool om hun boodschap kracht bij te zetten. Bovendien is video goed in te passen binnen een online campagne. Verander het vierkante formaat van de video en deel hem op andere social media kanalen. Een groot aantal Instagram-gebruikers (72% om precies te zijn) heeft aangegeven dat ze een product hebben gekocht die ze voorbij hebben zien komen op hun Instagram feed.

5. Advertenties meer en meer in video

25% van de advertenties is een video. Video zorgt voor een grote mate van betrokkenheid. Zeker als je advertentie een inspirerend en dynamisch karakter heeft.

6. Gebruikers volgen bedrijven en klikken door

In tegenstelling tot andere sociale netwerken waar het een uitdaging kan zijn om een de aandacht van de klant vast te houden, staan gebruikers op Instagram relatief open om bedrijven te volgen. Ongeveer 80% van de gebruikers op Instagram volgt minimaal één bedrijf, en 60% van de gebruikers vindt ook specifieke producten op de site. Tel daarbij de 75% van de gebruikers op die ook daadwerkelijk naar de site doorklikken en je hebt een interessante groep potentiële klanten.

7. Instagram heeft een bovengemiddeld actief gebruikersbestand

Sommige sociale netwerken hebben grote aantallen accounts, terwijl de meeste hiervan niet meer in gebruik zijn. Instagram daarentegen heeft een groot aantal actieve profielen. Uit een onderzoek van het Pew Research Center bleek dat 25% van de smartphone-eigenaren het platform gebruikt. 22% van de gebruikers logt tenminste één keer per dag in. En 38% van de mobiele fanaten checkt zelfs meerdere keren per dag hun timeline.

8. Instagram Stories zijn hier om te blijven

Ongeveer 70% van de Instagram-gebruikers bekijkt dagelijks video-inhoud in de vorm van Stories. Van dit aantal lijkt er een duidelijke voorkeur (ongeveer 50%) te zijn voor die video’s die amuserend bedoelt zijn. Sterker nog, ongeveer één op de vier mensen geeft aan dat zij aan de hand van een gave video zijn aangespoord om een bepaald product te kopen. Dus als je creatief, vernieuwend en uniek wilt zijn is animatie video een prachtige tool om een nieuwe doelgroep te inspireren.

Matthijs Panhuis
Oprichter van Emations Animatiestudio, ontwikkelt animaties voor opdrachtgevers groot en klein. Bekijk hier onlangs ontwikkelde uitleg animaties door Emations.