Over het project:

De ACTION-1 is een internationaal medisch onderzoek naar heparine werking tijdens een operatie (aneurysma aortae abdominalis, AAA). De eerste studie waar grondig de beste manier van bloedverdunning bij vaatoperaties wordt onderzocht.

De vraag:

Ontwikkel een animatie die het onderzoek van ACTION-1 op eenvoudige wijze uitlegt.

Overtuiging:

Wereldwijd dienen vaatchirurgen al zo’n 70 jaar heparine toe om schadelijke bloedstolsels bij operaties te voorkomen. Maar wat is nu de beste dosering van heparine?

Doelgroep:

Vaatchirurgen en toedienend van heparine bij een operatie.

Illustratie- en animatie stijl:

Emations ontwikkelde een frisse, eenvoudige illustratie stijl. De explanimation is vriendelijke en laagdremplig. 

Script:

Wereldwijd dienen vaatchirurgen al zo’n 70 jaar heparine toe om schadelijke bloedstolsels bij operaties te voorkomen. Tegenwoordig wordt – ongeacht geslacht of gewicht – standaard 5.000 eenheden per patiënt toegediend. Maar de optimale dosering van deze bloedverdunner is nog steeds niet bekend.

Daarom onderzoekt het ACTION-1 team de beste dosering van heparine om ongewenste bloedingscomplicaties – als hersen- en hartinfarcten – te voorkomen. Hoe? De werking van heparine wordt gemeten met een simpele test, die meet in welke mate het bloed stolt: de Activated Clotting Time, ofwel ACT. Bij ingrepen aan het hart is dit een standaardprocedure. Bij een open aneurysma-operatie aan de buikslagader niet.

Bij het ACTION-1-onderzoek wordt bij de helft van de patiënten de ACT bepaald en ervoor gezorgd dat deze op een vaste waarde komt. Hiervoor is vaak wel meer heparine nodig. Deze groep wordt vergeleken met de standaard dosis van 5.000 eenheden, zonder meting van de ACT.

Zo wordt onderzocht in welke groep minder stollingscomplicaties voorkomen. Omdat meer heparine bij de ACT-groep niet mag leiden tot meer bloedverlies kan het effect van heparine aan het eind van de operatie worden tegengegaan met een antistof.

Het gebruik van heparine? Meten is complicaties voorkomen? Kijk op: www.action-1.nl