Wereldwijd dienen vaatchirurgen en interventieradiologen al zo’n 70 jaar stofjes toe die tijdens operaties bloedstolsels moeten voorkomen. Het bewijs van de werking van stofjes als heparine is echter nooit bewezen. Daarom pleit de CAPPA-groep in deze animatie video  voor een grondige meting van het effect van deze middelen.

Vaatchirurg promoot promotie met animatie-video
Als promoverend vaatchirurg ontkom je niet aan het schrijven van een -vaak lijvig, Engelstalig en doorgaans zeer complex -proefschrift. Maar aankomend doctor Arno Wiersema wil ook dat leken snappen waar zijn proefschrift over gaat. Daarom liet hij een moderne uitleg-animatie ontwikkelen die in een minuut helder uitlegt wat hij in zijn 300 pagina’s tellende proefschrift beschrijft.

Wiersema -vaatchirurg in het Westfriesgasthuis in Hoorn en in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht -promoveert op 4 september in Utrecht op basis van zijn studie en proefschrift ‘Periprocedurele profylactische antitrombotica in arteriële procedures: De weg naar consensus’. Een hele mondvol, vindt ook hij. Desondanks vond hij zijn boodschap -meer en beter onderzoek naar het toedienen van extra preventieve antistollingsmiddelen tijdens operatiesen dotterbehandelingen-zo belangrijk dat hij die ook graag op zijn niet-medische omgeving wilde overbrengen.

Dankzij een vriend kwam hij op het idee om dat te doen via een zelf-gefinancierde, korte video-animatie. “Uitleg-animaties in de zorg waren voor mij betrekkelijk nieuw, maar ik vond het wel direct een aantrekkelijk medium”, aldus de vaatchirurg. “Wat me vooral opviel, is dat ze in het algemeen lang en daardoor vaak ingewikkeld zijn. Terwijl de doelgroep –ook patiënten -juist behoefte heeft aan een heldere, korte boodschap. Dus dat hebben we goed in ons achterhoofd gehouden bij het ontwikkelen van de animatie.”

Stelling nemen met een animatie

Een proefschrift van 300 pagina’s in één minuut uitleggen, betekent dat je zaken moet weglaten. En volgens de vaatchirurg vergt dat zeker enige moed. Wiersema: “Uiteraard kun je in één minuut niet alles afdekken. Bij het bedenken en maken van een kort filmpje heb je niet de beschikking over voetnoten. Maar uiteindelijk bleek dat zeer verfrissend. Ik werd door de aard van het medium gedwongen om stelling te nemen, om man en paard te noemen. Maar uiteindelijk is dat ook wat je doet bij het verdedigen van je proefschrift.”AppWiersema liet het -samen met zijn onderzoeksteam, de CAPPA-groep-niet bij de ontwikkeling van een uitleg-animatie alleen. Door Thesisapps.com werd ook een App ontwikkeld, die hun pleidooi voor meer onderzoek naar het toedienen van extra preventieve antistollingsmiddelen tijdens operaties en dotteren ondersteunt. En die bovendien iedereen oproept aan onderzoek daarnaar deel te nemen. Wiersema daarover: “We willen onze boodschap liefst met moderne communicatie middelen verspreiden. Gewoon omdat die veel bereik hebben en de boodschap snel en bondig kunnen overbrengen.Ik hoop dan ook dat ze snel gemeengoed worden in de medische wereld.”

De promotie-video is ontwikkeld door Emations.nl en te bekijken op www.wiersema.nu  Voor meer informatie: arno@wiersema.nu